fairleven

Fair, Duurzaam & Leuk!

Bezorgdheid over hormoonverstorende chemische gewasbeschermingsmiddelen.

Een reactie plaatsen

“Alleen bio-producten vrij van residuen”

Sla, tomaten, komkommers en appelen bevatten de hoogste niveaus van residuen van hormoonontregelende pesticiden. Zo blijkt uit een nieuw rapport van het ‘Pesticide Action Network Europe’ (PAN). Door een lijst met de top 10 van het meest ontwrichtende voedsel wil het netwerk waarschuwen voor de langetermijneffecten van deze chemische verbindingen op de gezondheid, waaronder groei en gedrag. PAN vraagt ook de Europese Unie rekening te houden met de kritische drempel voor blootstelling aan dit soort stoffen en de effecten die lage doses van hormoonontregelaars kunnen hebben.

Het netwerk pleit voor aanscherping van de regelgeving. Hormoonontregelaars vallen onder de verordering 1107/2009. De Europese Commissie moet uiterlijk 14 december 2013 een definitie maken op basis van wetenschappelijke criteria voor de identificatie van hormoonontregelaars.

De PAN-analyse bouwt voort op een rapport van de ‘EU Food Safety Agency’ (EFSA). waarin voedselmonsters uit de hele Unie onderzocht zijn. Het identificeert ook 43 hormoonverstorende chemische gewasbeschermingsmiddelen op basis van bestaande literatuur (aangezien er geen specifieke afbakening voor deze stoffen op Europees niveau bestaan). Uit vergelijking van deze data blijkt dat van de 43 als hormoonverstorend geïdentificeerde stoffen, er dertig in Europese voedingsmiddelen zitten. PAN concludeert dat de helft van het voedsel dat Europese consumenten eten verontreinigd is door residuen van chemische gewasbeschermingsmiddelen, en een kwart bevat meerdere residuen, in sommige gevallen werden zelfs meer dan tien verschillende residuen in een enkel monster aangetroffen. “Alleen biologische producten zijn vandaag de dag vrij van chemische gewasbeschermingsmiddelen”, zegt PAN Europa in een verklaring.

Bron: Europolitics

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s