fairleven

Fair, Duurzaam & Leuk!

Biologisch voedsel niet gezonder

Een reactie plaatsen

‘Biologisch voedsel niet gezonder’, was vanochtend in diverse media te zien en te horen. De berichtgeving gaat over een Amerikaanse literatuurstudie van Stanford University waarbij een groot aantal eerdere onderzoeken vergeleken is. Het gaat dus niet om nieuwe feiten. Waar sommige Nederlandse krantenberichten nogal kort door de bocht gingen, zijn de onderzoekers van Stanford zelf zeer genuanceerd en terughoudend over de uitkomsten van hun studie. Zie hun eigen nieuwsbericht.

De NOS vond eerdere berichten kennelijk ook te ongenuanceerd en heeft inmiddels het volgende bericht naar buiten gebracht: ‘Biologisch eten misschien gezonder’. Een fragment uit het NOS- bericht: “De onderzoekers waarschuwen nadrukkelijk dat hun studie veel beperkingen kent. Ze wijzen erop dat de geanalyseerde onderzoeken elkaar tegenspreken, dat het om een beperkt aantal onderzoeken gaat en dat er mogelijk vertekeningen van de onderzoeksresultaten in de publicaties zitten.”

Je zou het ook als volgt kunnen formuleren: Er is door de onderzoekers van Stanford niet aangetoond dat biologisch nauwelijks gezonder is; er is aangetoond dat er geen onderzoek is dat bewijst dat biologisch gezonder is (“Little evidence of health benefits”).

Jan Willem Erisman, directeur bij het Louis Bolk Instituut. “In plaats van de voorbarige conclusie dat biologische producten niet gezonder zijn, blijkt vooral dat er méér onderzoek verricht moet worden – dat is relevant, nu er steeds meer biologische producten geconsumeerd worden. Tot nog toe is slechts een beperkte hoeveelheid inhoudsstoffen onderzocht, en een fractie van het onderzoek ging over effecten op gezondheid. ”

Verder hebben de onderzoekers van Stanford het volgende gezegd: “…consumption of organic foods can reduce the risk of pesticide exposure”. Vrij vertaald: het consumeren van biologisch voedsel kan het risico verminderen op blootstelling aan residuen van bestrijdingsmiddelen. Dit is een gegeven waar niet lichtzinnig overheen gestapt kan worden. In 2008 bleek bijvoorbeeld uit een studie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en de Harvard School of Public Health dat veel gewasbeschermingsmiddelen, die in de EU worden toegepast, schade kunnen toebrengen aan de hersengroei van foetussen en jonge kinderen. “De schade die de middelen aan de hersenen kunnen toebrengen wordt niet automatisch opgenomen in het testen van de middelen”, zegt Harvard-onderzoeker Philippe Grandjean.

In juni 2009 is een overzichtsrapport Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten gepubliceerd door LBI en RIKILT, dat een overzicht geeft van de meest actuele literatuur. Dit levert een heldere opsomming van geconstateerde verschillen, inclusief een mate van zekerheid. Hier vindt u een samenvatting van de belangrijkste conclusies: Biologisch en gezondheid.

Bron: http://www.bionext.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s